Tack och farväl!

Året var 2002. Elbolaget Kraft & Kultur, ville erbjuda sina kunder och resten av världen något alldeles extra. Istället för en vanlig kundtidning startades det ambitiösa kulturmagasinet Voltaire. Ett stilmedvetet magasin som skulle utmana – ett magasin för människor som både ville och vågade möta andra åsikter och uppfattningar än sina egna. Sedan dess har…

Fortsätt läsa

Den lyckliga stenåldern

Stenåldern är på modet. Lasse Berg har skrivit boken Skymningssång i Kalahari, hur människan bytte tillvaro och Jean M. Auel avslutar serien om Grottbjörnens folk med De målade grottornas land. Lasse Berg tar oss med till mänsklighetens vagga: Afrika. Berg kommer fram till att sociobiologin visar att vi i grunden är födda solidariska. Urmänniskan är altruistisk, springer inte…

Fortsätt läsa

Kultur och kapitalism

Kulturen spelar en stor roll i hur kapitalismen utvecklas och fungerar i olika samhällen. En kultur som värderar individualism och konkurrens kan bidra till att främja ett kapitalistiskt system, eftersom det uppmuntrar människor att satsa på sina egna intressen och företag och att konkurrera med varandra för att lyckas. Detta kan leda till innovation och…

Fortsätt läsa

Kulturens genomslag med teknik som ger obegränsad surf

Dagens kultur uttrycks och skapas på flera olika sätt och på olika medier. Kulturen kan delas upp i finkultur och populärkultur. Den uttrycks med det skrivna ordet, sjungs med olika stämmor och ljudsätts med melodier, gestaltas kroppsligt och verbalt med skådespeleri och andra uppträdanden. Aldrig tidigare har det funnits så många sätt att sprida och…

Fortsätt läsa

Regeringen lurar skjortan av oppositionen

Socialdemokraterna är angelägna att gå i säng med regeringen för en uppgörelse om signalspaningen. Det handlar om den s.k. FRA-shoppen som ska öppnas på ett sätt som förnekades skulle ske, när lagen pressades igenom med piska och hot i riksdagen 2008. Idag kom beskedet att sossarna är beredda att göra upp med regeringen om den…

Fortsätt läsa

Ni kallade oss foliehattar

Året var 2008 och kampen emot signalspaningslagen skedde på bred front. Liberala sossar stod sida vid sida med piratpartister och liberala krafter från andra partier. Det vi såg i FRA-lagen var ett hot mot vardagen. Övervakningen av medborgarna tog nya skrämmande steg. All digital trafik skulle samlas in så att statens myndigheter hade möjligheten att…

Fortsätt läsa

Bard och Wiehe blir folkkära artister

När Idol började sändas tidigare i höst skrev jag att Alexander Bard nu kunde vänja sig vid något helt nytt. Nämligen att bli folkkär. Nog för att han gjort sitt allra bästa för att framstå som ond, elak och syrlig men för alla som sett programmet måste det vara ganska tydligt att det finns en ganska mysig farbror under ytan. Glittret i…

Fortsätt läsa

Apokalypsen inställd

Anders Bolling, journalist på Dagens Nyheter, stack ut hackan ordentligt när han gav ut sin bok Apokalypsens gosiga mörker. Finanskrisen rasade som värst, klimathotet var på allas läppar inför Köpenhamnsmötet och framtiden såg mörk ut.   ”Vad jag vill säga är detta: världen är betydligt bättre än vi tror”. Han läste igenom tidningar från 1978 och…

Fortsätt läsa

Prostatacancer, en skamlig sjukdom?

Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna. I Sverige drabbas omkring 10.000 män varje år. Det är främst medelålders män, och nuförtiden överlever 75 procent som får diagnosen. Trots den höga förekomsten blev sjukdomen först riktigt omtalad efter att nyhetsankaret Jarl Alfredius dog. Alfredius blev en väckarklocka som hans kollega Ulla-Carin Lindquist blev för ALS och Sighsten…

Fortsätt läsa

Lågkonjunkturen drar ut på tiden

När lågkonjunkturen kom hösten 2007 tyckte de flesta att det skulle nog vara snart över som de flesta andra perioder de senaste decennierna – det skulle ta en två år sedan var allt som vanligt igen. Lokalt här hade någon sprejat på en skrotbil ”Recesson is just a word” (lågkonjunktur är bara ett ord) och…

Fortsätt läsa

Fjärde Juli – eller snarare tredje Juli

Självständighetsdagen är fjärde juli – 4th of July – fast den verkliga festen är den tredje juli. De stora fyrkerverierna är på kvällen den tredje juli så successivt har det glidit över till att partajet är dagen före. Så när ni mejlar amerikanska bekanta med ”Happy 4th of July” så är det för många ”dagen…

Fortsätt läsa